Reisehåndbøker

Når man skal på storbyferie, er det alltid kjekt å gjøre seg litt kjent med byen man skal til. Da finnes det utallige håndbøker å få tak i, enten på bokhandelen, eller å låne på biblioteket. Jeg syns personlig det er mye av interesse i disse bøkene, og anbefaler dere en slik bok neste gang dere skal ut og reise.

Som Wikipedia så fint sier det: En reisehåndbok er en bok for turister eller reisende, som gir opplysninger om et geografisk område, et turistmål eller en reiserute. Den inneholder vanligvis detaljer slik som telefonnumre, adresser, priser og vurderinger av hoteller og andre overnattingssteder, restauranter og aktiviteter. Ofte inneholder den kart, og av og til opplysninger av historisk og kulturell art.

Den moderne reisehåndboken ble oppfunnet av Karl Baedeker i Tyskland (1835) og John Murray i England (1836). Baedeker og Murray utga upersonlige, objektive reisehåndbøker; tidligere verker hadde kombinert faktiske opplysninger med personlige betraktninger. Baedeker- og Murray-bøkene ble svært populære og ble regnet som standardverker for reisende et godt stykke inn på 1900-tallet.

Den første reisehåndbok for reisende som ble utgitt var Norsk Veyviser for Reysende (København, 1774) av Hans Holck. Holck hadde foretatt en handelsreise i Norge sommeren 1769, da han førte en dagbok hvor han oppførte avstander, skysstakster og andre opplysninger. Dette dannet grunnlaget for hans Veyviser, som beskriver postrutene i Norge mellom Christiania og København, Trondhjem, Bergen og Stavanger. Noe av teksten var dessuten hentet direkte fra Jens Schanches postkart over Norge (1757).

Schanches kart over Norge var temmelig dårlig, men i 1786 kom et bedre reisekart, tegnet av Chr. Jochum Pontoppidan. Sammen med kartet kom en bok, Geographisk Oplysning, som også inneholdt opplysninger for reisende.

Det finnes også noen litt "annerledes" reisehåndbøker, som for eksempel denne:

Nekrofil reisehåndbok

en guide til kjente menneskers gravsteder og dessuten litt om noen av de mange som ikke har noen grav

av

Der fikk dere litt av reisebokens historie i samme slengen. Men at de er nyttige, er ikke å komme bort fra.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *